WYKOŃCZENIA WNĘTRZ POD KLUCZ, REMONTY MIESZKAŃ
KOMPLEKSOWE USŁUGI REMONTOWE POZNAŃ
Abartremonty na Facebook Kontakt
Jesteś na:

Aranżacja zabudowy meblowej kuchni – strona funkcjonalna.

Kuchnia jest wyjątkowym wnętrzem w domu, wizytówką i poniekąd jego sercem, miejscem szczególnym w aspekcie spajania podstawowej komórki społecznej, jaką jest rodzina, gdyż to tylko tutaj, w wielu poznańskich domostwach, za sprawą pory obiadowej czy kolacji, dochodzi do spotkania w jednym miejscu wszystkich domowników, ale również może się tu toczyć życie towarzyskie.
Toteż urządzając kuchnię w wariancie remontu i wykończenia mieszkań pod klucz, tym bardziej zwraca się uwagę, aby każdy detal, rozwiązania techniczne oraz sam wizaż kuchni, budowały przestrzeń ergonomiczną i estetyczną, zachęcającą do użytkowania i przebywania w tym wnętrzu, które nie zawsze jest wystarczająco obszerne, narzucając wówczas projektantowi i odbiorcy jego usługi ograniczenia i reżim aranżacyjny.

 

Funkcjonalność i ergonomia.

 

Od tego elementu przed remontem kuchni i pracami wykończenia w zasadzie powinno się rozpocząć planowanie, sferę designu dopasowuje się niejako do szkieletu, jakim jest układ zabudowy meblowej, zabudowa jednorzędowa może wygenerować konieczność pokonywania większych odległości, praktyczniejszy jest układ L albo w większej kuchni układ U czy nawet dodanie półwyspu, wyspy.
Istotnym elementem usprawniającym przygotowywanie posiłków, gdyż w końcu to podstawowa funkcja tego wnętrza, jest właściwe skonfigurowanie tzw. trójkąta kuchennego, tj. podstawowych, strategicznych urządzeń; kuchenki, lodówki oraz zlewu, wymogi ergonomii powodują, że każde z tych sprzętów powinno się znaleźć na wierzchołkach owego trójkąta, zapewniając optymalne odległości pomiędzy nimi, designerzy kuchni przyjmują wygodną odległość między kuchenką a lodówką 120 – 270 cm, kuchenką a zlewozmywakiem 0 – 210 cm, lodówką a zlewozmywakiem 120 – 210 cm, w większej kuchni półwysep albo wyspa może skrócić owe odległości i usprawnić poruszanie się po wnętrzu.
Sprzętem, który może sprawić kłopot w niedużej kuchni jest zmywarka, zasadniczo powinna być obok zlewu, jednocześnie w takim miejscu, aby jej otwarcie nie zakłócało poruszania się po kuchni, otwarte drzwi zmywarki zajmują sporo miejsca (aż 72 cm), jeśli zmywarka będzie pośrodku ciągu zabudowy meblowej, otwarte drzwi to prawdziwa zawalidroga, idealnie jeśli znajdzie się przy ścianie, na skraju zabudowy lub w narożniku wewnętrznym zabudowy układu L czy U.
Najważniejszym składnikiem projektu wygodnej kuchni pozostaje rozplanowanie pięciu podstawowych stref kuchennych; gotowania, przygotowywania posiłków, zmywania, przechowywania zapasów, doskonale jeśli strefy te nastąpią jedna po drugiej, dla osoby praworęcznej według wskazówek zegara, natomiast w przeciwnym kierunku dla osoby leworęcznej.
Deficyt przestrzeni skłania do projektowania szafek wiszących pod sam sufit, a mieszkań w Poznaniu pod usługi remontowe i wykończenie z dużą kuchnią jest jak na lekarstwo, oczywiście wyłącznie w opcji mebli pod wymiar, mogą mieć wygodny podział na dwa rzędy szafek, dolne z frontem otwieranym do góry, zresztą jako dedykowane rozwiązanie dla małej kuchni, górne zaś otwierane na boki, istnieją rozmaite systemy wspomagające otwieranie drzwiczek szafek, ale też szuflad poprzez delikatne dociśnięcie frontu, powstaje wtedy wersja zabudowy bezuchwytowa, jako najwyższa półka w materii ergonomii, i też nowoczesnego designu, są też eleganckie systemy pionowego otwierania drzwiczek, które wpierw lekko wysuwają się do przodu, a następnie unoszą się równolegle do korpusu szafki, jakkolwiek mechanizm tego typu do tanich nie należy, podobnie jak system otwierania łamanego czy kołyskowego i ogólnie systemów bezuchwytowych, otwierania na dotyk.
Funkcjonalnym detalem wykończenia zabudowy kuchennej, optymalnie wykorzystującym dostępną przestrzeń jest cargo, mechanizm z wysuwanymi na szynach koszami jest ultra poręczny, bardzo pojemną szafkę cargo można wkomponować nawet w bardzo wąski, pozostały ciąg zabudowy meblowej, może być głębsza niż blat roboczy, także zaprojektowana w wariancie od samej podłogi aż po szczyt szafek wiszących, kosze w pełni się wysuwają, to idealne miejsce przechowywania produktów spożywczych, stanowiąc w kuchni łatwo dostępną i nowoczesną spiżarnię, mechanizm pozwala na udźwignięcie aż do 120 kg produktów, cargo, poprzez zastosowanie systemu miękkiego dociągu i prowadnic z hamulcami, otwiera i domyka się cicho oraz płynnie.
Systemy otwierania szuflad albo cargo na dotyk są inteligentne, przez to bezpieczne, podczas wysuwania się i napotkania na przeszkodę, np. dziecko, natychmiast się zatrzymują.
Dla szafek narożnych dostępne jest wygodne rozwiązanie; np. wysuwane ażurowe kosze obrotowe typu „nerka” albo odpowiednio wyprofilowane półki obrotowe, szuflady zaś jako jedynie najbardziej ergonomiczna opcja dla wszystkich szafek stojących, powinny być z pełnym wysuwem, dla wewnętrznej organizacji przestrzeni szuflad wykorzystuje się listwy podłużne albo poprzeczne, także przenośne uchwyty na naczynia (wtedy talerze nie przesuwają się), dla sztućców zaś systemowe wkłady / organizery, kosze narożne oraz szuflady wysuwają się poza obrys zabudowy meblowej w taki sposób, że dają dostęp do wszystkich produktów znajdujących się w głębi szafki / szuflady.
Super innowacyjnym i w sumie ciekawym rozwiązaniem, choć rzadko stosowanym, będzie dodatkowy blat wysuwany spod blatu roboczego poza obrys zabudowy meblowej, wysuwa się całkowicie, tj. na 60 cm, jego szerokość może mieć 40, 60, 90 czy 120 cm, stanowiąc przedłużenie blatu roboczego, jego górna krawędź będzie z 6 cm poniżej poziomu blatu roboczego, może być w sam raz w sytuacji np. przyjęć rodzinnych, kiedy to potrzebne jest dodatkowe miejsce na przygotowywanie posiłków, czy też funkcjonować po prostu jako stół jadalniany, codziennie wysuwany tylko podczas spożywania posiłków, lecz opcja ta w pełni zajmie przestrzeń szuflady górnej, coś za coś.

 

Funkcjonalne, znaczy trwałe.

 

Do materii funkcjonalności zaliczyć trzeba swobodę i komfort użytkowania mebli kuchennych, a to z kolei definiuje trwałość zastosowanych materiałów do wykończenia stolarki, kuchnia jest wnętrzem mieszkania, w którym zawsze może się coś rozlać, pobrudzić produktem spożywczym, uszkodzić poprzez gwałtowny kontakt z ostrą krawędzią przedmiotu używanego w kuchni (np. nóż).
Najbardziej eksploatowany, „zapracowany” i narażony na uszkodzenia mechaniczne będzie tutaj blat roboczy, najtrwalsza opcja to spiek kwarcowy, jest ulta twardy, nienasiąkliwy, niemalże niezniszczalny, lecz dość drogi, podobnie zresztą jak kamień naturalny, troszkę słabszy w kwestii trwałości, spiek jest od niego o niebo lepszy, ponadto jest o wiele cieńszy, przez to lżejszy, daje więcej swobody aranżacyjnej, drewno na blat roboczy jest piękne, naturalne, ale nawet jako gatunek egzotyczny (drewno bardzo twarde, zawierające naturalne żywice i garbniki, też nie tanie), nie będzie tak optymalnie praktyczne jak blat z laminatu, gdzie stosunek ceny do trwałości, możliwości wyprodukowania praktycznie dowolnego koloru i desenia, powoduje, że to ten materiał króluje u designerów kuchni i firm meblarskich z Poznania.
Drugim detalem wykończenia mebli kuchennych w aspekcie „zapracowania” są fronty, choć tutaj również najpopularniejszy jest laminat albo drewno, to wyraźnie trwalsza okaże się wersja lakierowana, to fronty w tzw. opcji mydełko, bez żadnych spoin, innym, nota bebe ultra odpornym na jakiekolwiek uszkodzenia mechaniczne materiałem, jest szkło polimerowe (laminat polimerowy), w kwestii odporności na pęknięcie, zwykłe szkło przewyższa aż dziesięciokrotnie, to rewelacyjny produkt, można po nim mazać pisakiem (wersja błyszcząca) i pobrudzić czym tam jeszcze znajdzie się w kuchni, wszystko bez śladu zejdzie przy użyciu wody i ściereczki z mikrofibry.

 

Harmonogram aranżacyjny, pomoc specjalisty.

 

Projekt kuchni, w wymiarze opracowania bryły zabudowy, rozkładu sprzętów, bezwzględnie powinien być gotowy na początku wykonywania prac remontowych i wykończenia wnętrz przez najętą firmę wykonawczą w opcji usługi / mieszkanie pod klucz, to kwestia wykonania ewentualnej modyfikacji przyłączy instalacji hydraulicznej, gniazd elektrycznych, zasilania dla taśmy Led pod oświetlenie blatu roboczego, stworzenia zabudowy g-k nad szafkami wiszącymi, często przeprowadzenia w niej kanału wentylacyjnego podłączonego do okapu, raczej się nie zdarza, aby firma dewelopera utrafiła z przyłączami dokładnie pod projekt kuchni i oczekiwania inwestora.
Doskonała kuchnia będzie zawsze „uszyta na miarę”, ale powinna też uwzględniać nie rzadko różniące się preferencje domowników, zamówienie usługi u projektanta wnętrz czy firmy meblarskiej dla opracowania merytorycznego projektu, wykonania wizualizacji, doradztwa technicznego oraz w sferze sprzętów, pozwoli na optymalne, czytaj najbardziej racjonalne wydatkowanie środków finansowych przeznaczonych na wykończenie pod klucz mieszkania, w tym remont łazienki oraz kuchni, bądź co bądź przestrzeni najbardziej absorbujących każdego inwestora, stylistyka kuchni oraz cała oprawa wizualna / estetyczna jest niezwykle ważna, niemniej jednak tak samo istotna będzie strona funkcjonalna oraz trwałość wynikająca z odpowiednich rozwiązań technologicznych czy jakości użytych materiałów.
Najbardziej racjonalnym jest wykonanie zabudowy meblowej pod wymiar, to jedyna opcja dla maksymalnego (do centymetra) wykorzystania dostępnej przestrzeni, co ponadto pozwoli na zrealizowanie każdej zachcianki odbiorcy usługi, oczywiście takiej, która ze względów technologicznych i dostępności materiału, będzie możliwa do realizacji przez firmę meblarską.

 

Zapraszam również do lektury publikacji:

Jakie wybrać fronty szafek kuchennych?

Meble kuchenne na wymiar i wynikające z tej inwestycji zalety.

 

Autor tekstu: Wojciech Gośliński

Opublikowano: 04.06.2019