WYKOŃCZENIA WNĘTRZ POD KLUCZ, REMONTY MIESZKAŃ
KOMPLEKSOWE USŁUGI REMONTOWE POZNAŃ
Abartremonty na Facebook Kontakt
Jesteś na:

Okap kuchenny, jaki wybrać?

Okap jest jednym ze sprzętów kuchennych, w które standardowo wyposażona jest nasza kuchnia, jego funkcja, to usuwanie zapachów, jakie powstają w czasie smażenia czy gotowania, aby nie przedostawały się w nadmiernej ilości do reszty mieszkania, okap pochłania też tłuste opary, które w innym wypadku osadzałyby się na meblach i ścianach, wszystko to zapewnia nam okap zwany pochłaniaczem, który zawsze wyposażony jest w filtr np. z aktywnym węglem, nie potrzeba podłączać go do komina wentylacyjnego, pracuje w obiegu zamkniętym, powietrze w kuchni oczyszcza się poprzez przepływanie przez filtr, jednak powraca do pomieszczenia. Natomiast okap, jako wyciąg, oprócz zapachów, tłustych oparów, dodatkowo skutecznie usunie z kuchni nadmiar wilgoci i wyprowadzi ją na zewnątrz budynku, musi być wtedy podłączony do komina wentylacyjnego, a nominalna moc wentylatora dostosowana do kubatury kuchni, nie potrzebuje montowania filtra węglowego, efektywność i skuteczność okapu/wyciągu jest o wiele większa niż okapu/pochłaniacza. Okap, jako wyciąg podłączony do komina wentylacyjnego jest najwygodniejszym, praktycznym i efektywnym rozwiązaniem, nie musimy wymieniać filtra, który zbudowany jest z metalowej siatki, wystarczy go okresowo myć, a wszelkie zapachy i para wodna nie wracają do pomieszczenia, jeśli są dwie opcje średnicy rury wylotowej między okapem a kominem, wybierzmy większą, którą zredukujmy dopiero przed podłączeniem z kominem, np. ze 150 do 125mm. Miejsce montażu wyciągu musi się znajdować możliwie jak najbliżej komina wentylacyjnego, najlepiej centralnie w osi otworu w ścianie, przewód łączący wyciąg z kominem dobrze jak jest jak najkrótszy i posiada minimum załamań. Jeśli w kuchni jest kuchenka gazowa, wyciąg można montować pod warunkiem istnienia w tym pomieszczeniu dwóch przewodów wentylacyjnych, jeden, do którego podłączymy okap, wykorzystany będzie do wymuszonego obiegu powietrza, drugi musi zapewnić pomieszczeniu wentylację grawitacyjną, jeśli mamy tylko jedną kratkę wentylacyjną, wtedy wylot z okapu należy wyprowadzić przez ścianę zewnętrzną (kończąc klapką zwrotną) bądź (w przypadku domu jednorodzinnego) przez strop do kominka zainstalowanego w dachu. W żadnym wypadku nie wolno podłączać wylotu wyciągu wspólnie z wylotem spalin z podgrzewacza gazowego. Jeśli w kuchni, w której chcemy zamontować wyciąg mamy gazowy podgrzewacz wody odprowadzający spaliny grawitacyjnie, kozę czy kominek, koniecznie należy zapewnić nawiew z zewnątrz, gdyż w przypadku gdy pomieszczenie będzie zbyt szczelne, wówczas praca wyciągu na wysokich obrotach może w niekorzystnych warunkach spowodować ciąg wsteczny w kominie spalinowym i zassanie spalin do domu. W domu, mieszkaniu z wentylacją mechaniczną można instalować zarówno pochłaniacz, jak i wyciąg.

 

Okap, to nie tylko kwestia użytkowa, jego wybór uzależniamy też od jego wyglądu, bo ten sprzęt może stanowić doskonałą ozdobę kuchni a także podkreślić jej stylistykę. Okapy możemy podzielić na te, które specjalnie rzucają się w oczy, jako główny element zabudowy kuchennej, inne zaś są prawie zupełnie niewidoczne. Wolno wiszące, wyeksponowane okapy, tzw. kominowe, nie są niczym zabudowane, to dekoracja kuchni sama w sobie, mogą być narożne, skośne czy też wyspowe, dobrze wtedy wyglądające w każdej strony. Dekoracyjna obudowa przewodu kominowego w okapie kominowym zazwyczaj dostosowana jest do standardowej wysokości pomieszczeń (260-270cm), jeśli nasza kuchnia jest wyższa, a nie chcemy instalować okapu za wysoko nad płytą grzejną, wówczas warto pomyśleć o obniżeniu sufitu płytą g-k, przynajmniej nad obszarem okapu, bo okap najładniej prezentuje się, gdy obudowa przewodu sięga do samego sufitu.

 

Okapy do zabudowy, to wersja częściowo ukryta (teleskopowe, tzw. szufladkowe) bądź wersja całkowicie niewidoczna (szafkowe zintegrowane), montowane zwykle w dnie szafki wiszącej, są też (uchylne), montowane za frontem kuchennym. Tzw. okapy szczelinowe, posiadają szczeliny zamiast kratek, są lepsze pod względem dekoracyjnym, w przypadku okapu skośnego, zwróconego w kierunku kuchni, zdecydowanie pożądana jest wersja szczelinowa. Okapy wymagają zasilania 230V, nie zapomnijmy o gnieździe elektrycznym umieszczonym w świetle obudowy rury wylotowej okapu kominowego czy w świetle szafki wiszącej, przy opcji okapu do zabudowy, a okap wyspowy potrzebuje gniazda w suficie, bezpośrednio nad okapem. Od wielkości kuchni zależy wydajność okapu jaki wybierzemy, którą określa się w m³ przefiltrowanego powietrza na godzinę, przyjmuje się, że optymalnie okap powinien sześciokrotnie wymienić powietrze w kuchni w czasie jednej godziny, i tak np. zamknięta kuchnia o pow. użytkowej 6m² i wys. 2.60 będzie miała kubaturę 15.6 m³ (liczymy powierzchnię x wysokość), do tego pomieszczenia wystarczy okap o wydajności ok. 94 m³/h, będzie to jednak minimum, szczególnie gdy kuchnia otwarta jest na salon, warto wybrać okap o większej wydajności z kilkoma stopniami pracy wentylatora, wtedy należy policzyć kubaturę kuchni i połączonego z nią salonu, a dostępne są okapy z wydajnością kilkuset m³/h, nawet ponad 800 m³/h. Wydajność i moc okapu wiąże się z jego głośnością, za w miarę cichy, pracujący na najwyższych obrotach, przyjmuje się okap o głośności poniżej 48 dB.

 

Podstawowe rodzaje okapów:

 

Podszafkowy.
To samodzielnie wiszący okap, może być zainstalowany pod szafką lub mocowany do ściany, zajmuje mało miejsca, dobry do małej, ciasno zabudowanej kuchni, nie ma jednak wysokiej wydajności.
Kominowy.
To też samodzielnie wiszący, przyścienny okap, miejsca nad tym okapem nie można wykorzystać do powieszenia szafki, w jego długim kominie/maskownicy, ukryta jest rura odprowadzająca zanieczyszczone powietrze i wilgoć do szybu wentylacyjnego. To zazwyczaj proste, geometryczne kształty i stalowe wykończenie odpowiednie do nowoczesnej kuchni, okap kominowy charakteryzuje się ogromnym wyborem modeli i atrakcyjnych, zróżnicowanych wzorów, dając pole do popisu projektantom sprzętu AGD, są też modele rustykalne z przeznaczeniem do kuchni stylizowanej na retro czy wiejską.
Wyspowy.
Do zainstalowania nad wyspą bądź półwyspem kuchennym, konstrukcyjnie i funkcjonalnie podobny do okapu kominowego, mocowany jest do sufitu, ze względu na swoje spore gabaryty, odpowiedni do kuchni o metrażu min. 15-20 m2, ma bogate i nowoczesne wzornictwo i należy do najdroższych. Teleskopowy – do zabudowy.
Montowany u spodu szafki wiszącej, elementem konstrukcyjnym jest wysuwana „szuflada”, po jej wysunięciu zwiększamy powierzchnię pochłaniającą zapachy, jednocześnie włączając urządzenie i oświetlenie zainstalowane w okapie, wsunięcie szuflady powoduje wyłączenie okapu, taki okap będzie najczęściej wydajniejszy od podszafkowego, zarazem całkowicie chowa się w zabudowę kuchenną.
Wkład – do zabudowy.
Tak, jak teleskopowy, umieszczany jest u spodu szafki, ma jednak mniejszą wydajność, nie posiada wyciąganej szuflady, montuje się go na wys. 70-80cm od płyty indukcyjnej czy gazowej, okap może mieć zwykle 60 i 90 cm szerokości, szerszy będzie naturalnie efektywniejszy.

 

Rodzaje filtrów.

Filtr przeciwtłuszczowy (metalowy) zatrzymuje cząsteczki tłuszczu znajdujące się w parze wodnej tworzącej się zwykle podczas smażenia lub gotowania, stosowany w wyciągu, ma za zadanie chronić obudowę wewnętrzną okapu i silnik przed zabrudzeniem, to zazwyczaj gęsta, wielowarstwowa metalowa siatka, nie ma potrzeby jej wymieniać, jej czyszczenie jest proste, wystarczy wymycie w gorącej wodzie lub też zmywarce.
Filtr węglowy ma zastosowanie, kiedy nie mamy możliwości podłączyć okap do komina wentylacyjnego, czyli wykorzystywany będzie wyłącznie w pochłaniaczu, jego głównym zadaniem jest pochłanianie zapachów, jest niezbędny, kiedy przefiltrowane powietrze wraca do kuchni. Filtr musi być wymieniany w zależności od modelu co kilka miesięcy do max. roku.
Filtr flizelinowy zwykle stosowany jest w okapach podszafkowych, jego funkcja, to zbieranie drobinek tłuszczu na syntetycznej włókninie, konieczna wymiana co kilka miesięcy.

 

Sterowanie.
Sterowanie okapem może być mechaniczne (przyciski czy suwaki), zazwyczaj stosowane i elektroniczne (panel dotykowy), są to rzadziej spotykane, bardziej zaawansowane modele z elektronicznym wyświetlaczem informującym o parametrach pracy urządzenia czy z możliwością nastawienia pracy okapu na ustalony zakres czasowy i z wybraną mocą oraz z jej modulacją, można w takim modelu również zmieniać natężenie oświetlenia, są modele informujące o stanie zanieczyszczenia filtra.

 

Zainspiruj się podobnymi artykułami:

Filtrowana woda gazowana lub wrzątek z baterii zlewozmywakowej.

Kuchnia w rustykalnym stylu.

 

Opracowanie: Wojciech Gośliński
Data publikacji: 05.08.2013