WYKOŃCZENIA WNĘTRZ POD KLUCZ, REMONTY MIESZKAŃ
KOMPLEKSOWE USŁUGI REMONTOWE POZNAŃ
Abartremonty na Facebook Kontakt
Jesteś na:

Wyspa kuchenna.

Wyspa to integralna część zabudowy kuchennej, stanowi jednak jej odrębny element, nie sąsiadujący z szafkami kuchennymi, osamotnione usytuowanie przyczyniło się do takiego nazwania tej części zabudowy meblowej kuchni. Wyspa w dobrze zaprojektowanej, odremontowanejwyspa kuchenna i wykończonej kuchni, może być funkcjonalnym i eleganckim rozwiązaniem, pełniącym różnorodne zadania, uzależnione od przystosowania oraz jej przeznaczenia.

Podstawowym kryterium określającym czy możliwe jest wybudowanie wyspy kuchennej, to przestrzeń, której nie ma za dużo w nowo budowanych poznańskich mieszkaniach do wykończenia, zatem to propozycja raczej dla domów jednorodzinnych. Ponadto aby zapewnić maksymalną ergonomię całego układu mebli z wyspą, należy trzymać się podstawowych zasad, sprawdzonych w życiu i znanych przez projektantów kuchni, otóż posiadając dla przykładu układ mebli w kształcie litery U, wyspę naturą rzeczy planuje się centralnie względem takiej zabudowy szafek, które znajdują się przy trzech ścianach, najkorzystniej jeśli wnętrza możliwie zbliżonego do kwadratu, które będzie najbardziej ustawne, asymetryczne usytuowanie wyspy umożliwiają tylko duże pomieszczenia kuchenne.
Deficyt przestrzeni może narzucić pewne ograniczenia, sens posiadania wyspy przekładający się na funkcjonalność tego elementu zabudowy, oznacza przyjęcie minimalnych wymiarów blatu wyspy na poziomie 80 cm długości i 70 cm szerokości.
Dla zapewnienia swobodnego poruszania się wokół wyspy należy przyjąć minimalną odległość między wyspą a blatami po jej prawej i lewej stronie wynoszącą po 80 cm, reasumując, szerokość wnętrza kuchni powinna wynieść najmniej 3.60 m, biorąc pod uwagę dwa blaty robocze po 60 cm, blat wyspy min. 70 cm i dwie wolne przestrzenie wokół wyspy po 80 cm, pomieszczenie powinno zatem mieć wymiary przynajmniej 3.60 x ok.3.50 m długości i to w wariancie kuchni otwartej na salon lub jadalnię, kuchnia wydzielona od reszty mieszkania powinna być jeszcze większa, tj. dłuższa.
Zabudowa kuchenna w kształcie litery L, także z wyspą pośrodku, będzie potrzebowała trochę mniej miejsca, wystarczy wnętrze o wymiarach ok. 3 x 3 m, tu też w wersji kuchni otwartej.
Projekt obydwu układów zabudowy z wyspą pośrodku, należy wykonać bardzo precyzyjnie, zaproponowana aranżacja musi koniecznie uwzględniać ergonomię remontowanego i wykończonego wnętrza, zwłaszcza niewielkiego.
Wyspę kuchenną wymyślono w jednym celu, aby udoskonalić i ułatwić pracę w kuchni, zazwyczaj znajduje się na skraju otwartej przestrzeni kuchennej, sąsiadującej z salonem albo jadalnią, najczęściej projektuje się ją w kuchni otwartej, lecz i w zamkniętej także się przysłuży, lecz kuchnia taka musi być wtedy odpowiednio większa aby nie powstało wrażenie zagracenia, otwarcie kuchni, tj. wykreowanie wspólnej przestrzeni z salonem, jest wizualnie najbardziej optymalne i jednocześnie funkcjonalne, wyspa może mieć wtedy prostokątny kształt albo litery L.

 

Wyspa może pełnić różne funkcje, jeśli będzie tu w planie zlewozmywak, płyta grzewcza, gazowa czy piekarnik, na etapie prac remontowych i przygotowawczych dla urządzeń kuchennych, należy podprowadzić zależnie od potrzeb odpowiednią infrastrukturę; instalację hydrauliczną, gazową, elektryczną 230 i lub 380V, w opcji z płytą grzewczą czy gazową należy także zainstalować pochłaniacz pary i zapachów, czyli wydajny okap kuchenny podłączony do kanału wentylacyjnego.
Wyspa może też posiadać funkcję blatu roboczego, stołu, barku, nie będzie wtedy tu zainstalowane żadne wyposażenie, tylko funkcjonalnie i użytecznie zagospodarowana przestrzeń pod blatem, szafkami czy półkami.

 

Zamontowanie na wyspie zlewozmywaka powoduje logiczną konieczność zainstalowania w bryle wyspy także zmywarki, wielkość blatu powinna być na tyle duża aby umożliwiało to ułożenie na nim galanterii kuchennej, którą będziemy zmywać, zlewozmywak nie może zajmować całej powierzchni blatu wyspy, po jego obu stronach najlepiej jeśli będzie fragment pustego blatu, to wzgląd wizualny i praktyczny.

 

Wyspa jako miejsce tylko do gotowania oznacza umieszczenie w bryle wyspy indukcyjnej płyty grzewczej albo gazowej, piekarnika, blat z powodów praktycznych, ale też bezpieczeństwa, musi być na tyle duży, aby można było swobodnie ustawić na nim gorący garnek czy inne przybory kuchenne używane w czasie przygotowywania posiłków, tu naprawdę potrzebna jest swoboda, praktyczne i oczywiste w takim układzie, jest posiadanie pod blatem szafek przeznaczonych dla garnków, patelni i wszystkich innych przyborów niezbędnych do gotowania, w tym najczęściej używanych produktów spożywczych, przypraw, etc. Gotowanie, to także zapachy i para, bez sprawnego okapu wyspowego nie ma się co porywać na projektowanie płyty grzewczej na wyspie.

 

Połączenie funkcji zmywania oraz gotowania na wyspie stanowi najbardziej komfortowe rozwiązanie, jednak wyspa ze zlewozmywakiem oraz płytą grzewczą musi być już dość sporych rozmiarów, mieć przynajmniej dwa metry długości i metr szerokości, co z kolei generuje konieczność posiadania prawdziwie dużej kuchni, dla osiągnięcia pełnej funkcjonalności wyspy w jej zabudowie musi się pomieścić zarówno zmywarka jak i piekarnik.

 

W przypadku gdy bardzo nam się podoba wyspa ze swoją użytecznością, jednak wielkość pomieszczenia uniemożliwia wykonanie wyspy, w takim razie elegancką i sprawdzoną alternatywą pozostaje wówczas półwysep, może być z powodzeniem wkomponowany w układ zabudowy U albo L, zajmie przy tym mniej miejsca, gdyż jeden z boków półwyspy połączony będzie z ciągiem zabudowy szafkami kuchennymi lub tylko ze ścianą, funkcjonalność półwyspu w odniesieniu do wyspy jest prawie identyczna, odmienny jest tylko układ kuchni oraz dostęp z trzech boków półwyspu, nie czterech jak mamy przy wyspie.

 

Wyspa w otwartej kuchni łączy ją wizualnie z salonem, jednocześnie usytuowanie wyspy oraz korzystanie z niej, nie może zakłócać komunikacji pomiędzy sąsiadującymi ze sobą wnętrzami dopiero co wyremontowanego i elegancko urządzonego mieszkania, ponadto wyspa musi się wpisywać w styl wykończenia połączonego z kuchnią salonu, to pole do popisu dla projektanta kuchni, niekoniecznie zaraz projektanta wnętrz, może to często o wiele doskonalej przeprowadzić najlepszy praktyk, tj. stolarz wykonujący meble kuchenne pod wymiar, wiele firm remontowych, w tym nasza poznańska firma usługowa, współpracują z zakładami stolarskimi, których przedstawiciel wykona pełen projekt, wizualizację, fachowo zajmie się stroną użytkową i wizualną całej zabudowy kuchennej, to kompleksowa i bardzo efektywna usługa.

 

Możesz także przeczytać:

Czy to drewniany blat?

Kącik jadalniany w kuchni.

 

Opracowanie: Wojciech Gośliński

Data publikacji: 19.11.2015